Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Vergiftiging

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Als u van een stof zo veel binnenkrijgt dat het schade veroorzaakt, is er sprake van een vergiftiging. U kunt de stoffen binnenkrijgen via de mond, maar ook via inademing, inspuiting en zelfs via contact met de huid (smeersels, beet, verwonding).

  Elke stof kan giftig zijn, als de hoeveelheid maar groot genoeg is; zelfs water en zuurstof kunnen het lichaam schade toebrengen.

  Niet ieder mens is even gevoelig voor de hoeveelheid van een stof. Er zijn mensen die een bepaald enzym missen, waardoor voor hen een stof sneller giftig is dan voor anderen.

  Verder heeft het te maken met de algehele conditie, het lichaamsgewicht, leeftijd en man of vrouw zijn. Het maakt ook uit of men de stof snel binnenkrijgt (acute vergiftiging) of over een langere tijd (chronische vergiftiging).

 • Herkennen

  Dat hangt sterk af van de soort stof en de hoeveelheid. Mogelijke verschijnselen zijn misselijkheid, braken, huiduitslag, benauwdheid, hartritmestoornissen, bewusteloosheid en zelfs de dood.

 • Zelf doen

  De meeste vergiftigingen zijn onbedoeld en te wijten aan onachtzaamheid, onvoorzichtigheid of slordigheid.

  Zorg dat kinderen niet bij stoffen kunnen komen die giftig kunnen zijn (schoonmaakmiddelen, medicijnen). Zorg dat er geen verwarring kan ontstaan over de inhoud van flessen. Wees voorzichtig met paddestoelen en sommige planten. Gebruik zo nodig beschermende kleding en handschoenen. Zorg dat u in uw werkomgeving weet met welke stoffen u werkt; neem zo nodig contact op met de bedrijfsarts.

  Wat kunt u doen als er sprake is van een vergiftiging?
  Raadpleeg de `Gifwijzer`, die u onder andere bij uw apotheker kunt krijgen.

  Laat slachtoffers nooit braken als u niet weet wat hij heeft binnengekregen. Bewaar zo mogelijk restanten van het middel of de verpakking het in zat. Bewaak de zogenaamde vitale functies van het slachtoffer: ademhaling, polsslag, temperatuur. Zoek medische hulp bij uw huisarts of Eerste Hulp van een ziekenhuis.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 13 december 2007.

 • Medicijnen

  Actieve kool
  Actieve kool kan bij verschillende soorten vergiftigingen helpen. Het kan schadelijke stoffen aan zich binden. De schadelijke stoffen verlaten dan met de actieve kool via de ontlasting het lichaam en er komt minder van de schadelijke stof in het bloed.

  Deferasirox
  Artsen schrijven deferasirox voor bij een vergiftiging met ijzer. Bij mensen die vaak bloed krijgen toegediend, kan te veel ijzer in het bloed terecht komen. Het ijzer is afkomstig van de rode bloedcellen in het bloed. Het teveel aan ijzer kan belangrijke organen beschadigen, zoals het hart en de lever. Deferasirox verwijdert het teveel aan ijzer uit het bloed.

  Kaliumjodide
  Kaliumjodide wordt gebruikt bij een vergiftiging met radioactief jodium. U kunt in contact komen met radioactief jodium bij een ongeluk met een kernreactor. Ook wordt radioactief jodium in het ziekenhuis gebruikt om een tumor te behandelen.
  Kaliumjodide beschermt de schildklier. Het voorkomt dat de schildklier het schadelijke radioactieve jodium opneemt. Als er namelijk voldoende jodium in het lichaam aanwezig is, neemt het lichaam geen nieuw jodium meer op, dus ook geen radioactief jodium.

  Calciumgluconaat op de huid
  Calciumgluconaat op de huid is te gebruiken bij vergiftiging door fluorwaterstofzuur op de huid door een ongeluk. Het bindt zich met het giftige fluorwaterstofzuur. Het kan hierdoor ernstige huidbeschadiging voorkomen.

  Folinezuur
  Folinezuur (een actieve vorm van vitamine B11) wordt soms gebruikt bij een vergiftiging met methotrexaat of met methanol. Het wordt dan meestal in het ziekenhuis per injectie of per infuus toegediend.