Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Sociale fobie

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Bij een fobie heeft u een grote angst voor bepaalde dingen of situaties. Die angst kan gepaard gaan met heftige lichamelijke verschijnselen en paniekgevoelens. Eigenlijk weet u wel dat die angst niet reƫel is, maar toch wint de angst het van het gezonde verstand.

  Bij een sociale fobie heeft u angst voor sociale contacten en situaties, bijvoorbeeld andere mensen ontmoeten of naar een feestje gaan. U voelt zich kritisch bekeken en u heeft steeds het gevoel dingen verkeerd te doen. Anderen vinden u erg verlegen. U bent bang om vreemd gevonden te worden.

  Veel mensen hebben wel eens last van deze gevoelens en angsten. Als dit regelmatig optreedt en het uw dagelijks leven belemmert, spreekt men van een sociale fobie.

 • Herkennen

  U heeft moeite contacten te leggen. Vooral in onbekend gezelschap voelt u zich erg onzeker en kritisch bekeken. U heeft soms ook moeite met telefoneren of met het eten in een restaurant. In het contact met anderen heeft u steeds het gevoel het niet goed te doen.

 • Zelf doen

  Probeer te praten over uw gedachten en gevoelens. Probeer niet weg te lopen voor angstige situaties, maar blijf tot u de angst minder voelt worden. Bij veel klachten kunt u met uw huisarts bespreken of een behandeling nodig is.

  Klik hier voor meer informatie in de patiƫntenbrieven van het Nederlands Huisartsen Genootschap over sociale fobie.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 20 juli 2006.

 • Medicijnen

  Serotonineheropnameremmers
  Serotonineheropnameremmers, ook wel SSRI`s genoemd, regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine, een van nature voorkomende stof die een rol speelt bij stemming en emoties. Hierdoor nemen angsten af. Voorbeelden zijn paroxetine, escitalopram, fluvoxamine en sertraline.

  Tricyclische antidepressiva
  Tricyclische antidepressiva regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine en noradrenaline, twee van nature voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemming en emoties. Hierdoor verminderen de gevoelens van angst. Voorbeelden zijn clomipramine en imipramine.

  Benzodiazepines
  Benzodiazepines werken rustgevend en verminderen angstgevoelens. Hierdoor reageert u minder heftig op voor u sociaal bedreigende situaties. Voorbeelden zijn bromazepam en clonazepam.

  MAO-remmers
  MAO-remmers regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine en norepinefrine, twee van nature voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemmingen en emoties. Hierdoor nemen angsten af. Voorbeeld is fenelzine.

  Venlafaxine
  Venlafaxine regelt in de hersenen hoeveelheid serotonine, een van nature voorkomende stof die een rol speelt bij stemming en emoties. Het vermindert algemene angstgevoelens en gespannenheid. Hierdoor verminderen ook de lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, buikpijn, trillen en zweten, die vaak met angst en spanning gepaard gaan.

Gerelateerde videos

Psychofarmaca

Dit is de groep geneesmiddelen die wordt voorgeschreven bij psychische aandoeningen zoals angststoornissen, depressie, schizofrenie, psychoses.

Psychofarmaca

Dit is de groep geneesmiddelen die wordt voorgeschreven bij psychische aandoeningen zoals angststoornissen, depressie, schizofrenie, psychoses.

Dit is de groep geneesmiddelen die wordt voorgeschreven bij psychische aandoeningen zoals angststoornissen, depressie, schizofrenie, psychoses.

Bekijk video