Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Schimmelnagels

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Schimmelnagels zijn nagels door een schimmel of een gist zijn aangetast.

  Schimmelnagels worden ook wel 'kalknagels' genoemd. Dit is geen juiste benaming, want de nagelafwijking heeft niets met kalk te maken.

  Gisten en schimmels vormen zogenaamde sporen in het nagelbed, die jarenlang actief kunnen blijven en moeilijk zijn weg te krijgen. Ze kunnen van de ene op de andere persoon worden overgedragen.

 • Herkennen

  De eerste verschijnselen zijn een gelige of witte verkleuring van de nagel, vaak van de tenen, maar soms ook van de vingers. In een later stadium ontstaat een dikke, brokkelige laag onder de nagel, die de nagel wat omhoog duwt. Ook de nagel zelf kan verzwakken en sneller afbrokkelen. Soms ontstaan pijnklachten door de druk van schoenen.

 • Zelf doen

  Schimmelnagels hoeven vrijwel nooit te worden behandeld. Het voorkómen ervan is de beste aanpak. Het gaat er om de huid van de voet in goede conditie te houden:

  • zo weinig mogelijk zeepgebruik;
  • de voeten goed afdrogen na douchen en zwemmen;
  • goed passende schoenen die zo veel mogelijk ventileren;
  • regelmatig (elke dag) schone sokken;
  • slippers dragen in vochtige ruimtes waar ook andere personen komen (zwembad, sauna).

  Als er ook andere ziektes in het spel zijn, zoals suikerziekte of slechte doorbloeding van de voeten, kan behandeling nodig zijn.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 29 november 2007.

 • Medicijnen

  Antischimmelmiddelen om in te nemen
  Voor de behandeling van schimmelnagels, van tenen of vingers worden antischimmelmiddelen gebruikt. Deze antischimmelmiddelen zijn meestal tabletten. Antischimmelmiddelen remmen de groei van de schimmel, hierdoor sterft de schimmel af en wordt de infectie behandeld. Langdurig gebruik van antischimmelmiddelen is nodig om schimmelnagels te genezen. Voorbeelden zijn itraconazol en terbinafine.

  Antischimmelmiddelen op de huid
  Als een antischimmelmiddel om in te nemen niet geschikt voor u is, kunt u vaak wel een crème of zalf met een antischimmelmiddel gebruiken. Een voorbeeld hiervan is miconazol.

  Ureumzalf
  Ureum verweekt de nagel, waardoor de nagel dunner wordt. Hierna moet u een antischimmelmiddel aanbrengen op de nagel. Het antischimmelmiddel kan dan dieper doordringen in de nagel.

  Salicylzuurzalf
  Salicylzuur verweekt de nagel, waardoor de nagel dunner wordt.