Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Hoofdroos

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Schilfers op je donkere pak. Jeuk op je hoofd. Het is vervelend om roos te hebben. Veel mensen vinden het vies en sommigen zijn bang dat je er kaal van wordt. Roos kan hardnekkig zijn, maar met kaalheid heeft het niets te maken.

  Hoofdroos is een onschuldige aandoening die veel voorkomt. In feite is het niets anders dan een versnelde aanmaak en afstoting van huidcellen. Normaal vernieuwt de hoofdhuid zich in drie weken. De afgestoten huidcellen zijn onzichtbaar klein.

  Bij mensen met roos gaat het vervangingsproces tweemaal zo snel. Bovendien is de productie van talg (huidvet) groter, waardoor de dode huidcellen aan elkaar klonteren. Zo ontstaan de zichtbare schilfers. Soms gaat hoofdroos gepaard met jeuk, maar niet altijd.

  Hoe vervelend hoofdroos ook is, kwaad kan het niet. Roos veroorzaakt geen haaruitval en is niet besmettelijk.

  Wie krijgt hoofdroos?
  Vaak begint hoofdroos in de puberteit. Ongeveer de helft van de twintigjarigen heeft er last van, mannen iets vaker dan vrouwen. Meestal wordt het minder na het vijftigste jaar.

  Bij baby's ontstaan soms in de eerste levensmaanden vettige gele schilfers op het hoofdje. Die vorm van hoofdroos wordt 'berg' genoemd.

  Hoe ontstaat het?
  Bij het ontstaan van roos speelt een normale huidschimmel een rol: Pityrosporum ovale. Bestrijding van deze schimmel zorgt voor verbetering. Maar toch, de schimmel komt bij iedereen voor, en roos niet.

  Er is dus nog een andere factor in het spel. Welke dat precies is, weten we niet. Het kan irritatie zijn door zeep of cosmetica, of een te droog (binnen)klimaat, maar ook erfelijke aanleg, stress, voeding of een verminderde afweer.

 • Zelf doen

  U kunt zelf verschillende dingen doen om uw hoofdroos te bestrijden.

  Tips

  • Roos wordt vaak erger bij lage temperaturen en een lage luchtvochtigheid. 's Winters bij koud weer en met de CV aan kunt u er dus meer last van hebben. Zonlicht (UVB-straling) geeft verbetering. Profiteer daarom van zonnige dagen.
  • Was uw haar elke dag of een paar keer per week met een milde of pH-neutrale shampoo als u last heeft van roos. Het masseren van de hoofdhuid vermindert de schilfering. Spoel de shampoo altijd goed uit. Als er zeepresten achterblijven, kunnen die de hoofdhuid irriteren.
  • Haarverzorgingsproducten, zoals gel, mousse of haarlak, hebben geen invloed op roos. U kunt ze blijven gebruiken.
  • Bij een baby met berg kunt u het hoofdje insmeren met olie (babyolie, slaolie of olijfolie). Laat de olie enkele uren, of een hele nacht inwerken. Daarna kunt u de berg voorzichtig afschrapen, bijvoorbeeld met een speelkaart. Na verloop van tijd verdwijnt de berg ook vanzelf.
 • Medicijnen

  Antiroos-shampoo zinkpyrithion
  Antiroosshampoos met zinkpyrithion verminderen de verhoogde aanmaak van huidsmeer en remmen de groei van de schimmel. De schilfers en jeuk zullen verminderen of verdwijnen. Deze shampoos zijn zonder recept verkrijgbaar bij drogisterij en apotheek onder verschillende merknamen, waaronder Head & Shoulders shampoo.

  Antiroos-shampoo met seleensulfide
  Antiroos-shampoos verminderen de iets verhoogde aanmaak van huidsmeer en schilfers van de hoofdhuid. De schilfers, korstjes en jeuk zullen verminderen of verdwijnen. Deze shampoos zijn zonder recept verkrijgbaar bij drogisterij en apotheek. Voorbeeld is seleensulfide.

  Shampoo met ketoconazol
  Ketoconazol werkt tegen schimmelinfecties. Dit middel is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf twaalf jaar. Als u zwanger bent, vraag dan eerst uw huisarts om advies voordat u deze shampoo gaat gebruiken.

  Salicylzuur lotion
  Salicylzuur weekt het bovenste laagje van de huid los, waardoor schilfers sneller verdwijnen. Het bevordert bovendien de normale groei van de huid.

  Bijnierschorshormonen
  Bijnierschorshormonen, ofwel corticosteroïden, op de huid, stillen de jeuk die ontstaat bij hoofdroos door het vrijkomen van te veel talg en vet. De neiging tot krabben neemt af en de hoofdhuid kan zich herstellen, wordt soepeler en zal er beter gaan uitzien.

  Bijnierschorshormonen die op de huid worden gebruikt, zijn ingedeeld naar sterkte.

  • Zwak werkzame bijnierschorshormonen worden voorgeschreven als zinkpyrithion, antischimmelmiddelen of teren onvoldoende werken. Voorbeeld is hydrocortisoncrème.
  • Vrij sterk werkzame bijnierschorshormonen worden voorgeschreven als zwak werkzame bijnierschorshormonen onvoldoende werken. Voorbeelden zijn hydrocortison-butyraat lotion en triamcinolonacetonide lotion