Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Depressie

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen
  Iedereen is wel eens somber. Meestal gaat dat vanzelf over. Maar als een sombere stemming lang aanhoudt, als u er veel last van heeft en het uw dagelijkse bezigheden verstoort, dan spreken we van een depressie.

  Depressie komt veel voor en wordt beschouwd als een ziekte. Het is niet iets om u voor te schamen of om u schuldig over te voelen.

  Meestal spelen verschillende factoren een rol bij het ontstaan van een depressie. Soms komt depressie in de familie voor. Erfelijkheid kan daarbij een rol spelen. Als iemand een moeilijke jeugd heeft gehad of zich weinig gesteund voelt door zijn omgeving, kan dat invloed hebben op het ontstaan van een depressie.

  Een depressie kan soms optreden na een ingrijpende gebeurtenis die gepaard gaat met verlies of verdriet, bijvoorbeeld de beëindiging van een belangrijke relatie door scheiding of dood. Depressie heeft niets te maken met onwil of een slap karakter. Een depressie is meestal binnen een half jaar over.

 • Herkennen

  Een depressie kan verschillende klachten geven, die langere tijd aanhouden: u heeft nergens plezier in, voelt zich somber en lusteloos. U heeft minder belangstelling voor dingen en mensen die u anders wel interesseren.

  Concentreren is moeilijk, beslissingen nemen ook. U voelt zich moe, traag en futloos of juist snel geïrriteerd. Uw eetlust is minder, of u eet juist extra veel. Ook het slaappatroon is anders dan normaal: u slaapt slecht in, of wordt te vroeg wakker, of u slaapt overmatig veel. Het leven valt zwaar en misschien verlangt u zelfs naar de dood.

 • Zelf doen
  • Meestal helpt het om over uw stemming te praten.
  • Stel niet te veel eisen aan uzelf en probeer belangrijke beslissingen uit te stellen.
  • Probeer niet aan de toekomst of aan het verleden te denken, maar probeer voor vandaag haalbare doelen te stellen.
  • Probeer regelmatig te eten, te slapen en wees matig met alcohol.
  • Zorg voor lichaamsbeweging: ga naar buiten, wandelen, fietsen of sporten.
  • Zorg voor ontspanning en sociale contacten.
  Klik hier voor meer informatie in de patiëntenbrieven van het Nederlands Huisartsen Genootschap over:
  depressie, algemeen
  depressie, antidepressiva.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 27 september 2005. • Medicijnen

  Serotonineheropnameremmers
  Serotonineheropnameremmers, ook wel SSRI's genoemd, regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine, een van nature voorkomende stof die een rol speelt bij stemming en emoties. Hierdoor vermindert de depressie en verbetert de stemming. Voorbeelden zijn citalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine en sertraline.

  Tricyclische antidepressiva
  Tricyclische antidepressiva regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine en norepinefrine, twee van nature voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemming en emoties. Hierdoor vermindert de depressie en verbetert de stemming. Voorbeelden zijn amitriptyline, clomipramine en nortriptyline.

  Tetracyclische antidepressiva
  Tetracyclische antidepressiva regelen in de hersenen de hoeveelheid en het effect van serotonine, een natuurlijk voorkomende stof die een rol speelt bij stemmingen en emoties. Hierdoor vermindert de depressie en verbetert de stemming. Voorbeelden zijn mianserine, mirtazapine en trazodon.

  MAO-remmers
  MAO-remmers regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine en noradrenaline, twee van nature voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemmingen en emoties. Hierdoor verbeteren de verschijnselen van de depressie. Voorbeelden zijn fenelzine, moclobemide en tranylcypromine.

  Sint-janskruid
  Sint-janskruid is een kruidenmiddel met een antidepressieve werking. Hoe het precies werkt, is nog niet helemaal bekend. Sint-janskruid vermindert de depressie en verbetert de stemming.

  Venlafaxine
  Venlafaxine is een middel met een antidepressieve werking. Het regelt in de hersenen hoeveelheid serotonine, een van nature voorkomende stof die een rol speelt bij stemming en emoties. Hierdoor vermindert de depressie en verbetert de stemming.

  Lithium
  Lithium is een middel dat wordt gebruikt bij manische depressiviteit. Lithium kan een manische bui stoppen en voorkomt sterke stemmingsschommelingen. Hoe deze werking precies tot stand komt, is niet bekend. Waarschijnlijk heeft het invloed op de overdracht van prikkels in de hersenen.

  Antipsychotica
  Antipsychotica worden gebruikt bij een zeer ernstige depressie waarbij verschijnselen van een psychose optreden, zoals wanen en hallucinaties. Antipsychotische middelen onderdrukken deze verschijnselen. Soms worden deze middelen in combinatie met andere antidepressieve middelen gebruikt.

  Er wordt onderscheid gemaakt tussen klassieke en atypische antipsychotica:

  • atypische antipsychotica regelen in de hersenen de hoeveelheid van twee van nature voorkomende stoffen: dopamine en serotonine. Voorbeelden zijn clozapine, olanzapine, quetiapine en risperidon.
  • klassieke antipsychotica verminderen in de hersenen het effect van de van nature voorkomende stof dopamine. Vanwege de rustgevende werking worden de klassieke antipsychotica ook gebruikt bij manische depressiviteit. Voorbeelden zijn broomperidol, chloorprotixeen, flufenazine, flupentixol, haloperidol, perfenazine, periciazine, pimozide en zuclopentixol.

  Bupropion
  Bupropion regelt in de hersenen de hoeveelheid noradrenaline en dopamine, twee natuurlijk voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemmingen en emoties. Hierdoor vermindert de depressie en verbetert de stemming.

  Lamotrigine
  Lamotrigine wordt soms gegeven als antidepressiva en lithium niet voldoende helpen. Lamotrigine voorkomt sterke stemmingsschommelingen. Het werkt in het algemeen beter tegen de depressies dan tegen de manie.

Gerelateerde videos

Psychofarmaca

Dit is de groep geneesmiddelen die wordt voorgeschreven bij psychische aandoeningen zoals angststoornissen, depressie, schizofrenie, psychoses.

Psychofarmaca

Dit is de groep geneesmiddelen die wordt voorgeschreven bij psychische aandoeningen zoals angststoornissen, depressie, schizofrenie, psychoses.

Dit is de groep geneesmiddelen die wordt voorgeschreven bij psychische aandoeningen zoals angststoornissen, depressie, schizofrenie, psychoses.

Bekijk video

Depressie

De hersenen bestaan uit miljoenen onderling verbonden zenuwcellen, de neuronen. Deze neuronen moeten met elkaar communiceren zodat we kunnen denken, bewegen of voelen. De neuronen communiceren door chemische signalen, neurotransmitters,…

De hersenen bestaan uit miljoenen onderling verbonden zenuwcellen, de neuronen. Deze neuronen moeten met elkaar communiceren zodat we kunnen denken, bewegen of voelen. De neuronen communiceren door chemische signalen, neurotransmitters, te versturen en te ontvangen. Nadat een neurotransmitter door een neuron is afgegeven, overbrugt deze een opening, synaps genoemd, en bindt zich vervolgens aan een receptor op een ander neuron. Zo wordt het prikkelsignaal doorgegeven.

Anders dan gewone zwaarmoedigheid, droefheid of verdriet, is depressie een toestand waarbij iemand zich onbeheersbaar en overweldigend ongelukkig voelt, zo erg dat het hem of haar vaak totaal ‘uitblust’. Depressieve mensen kunnen niet helder meer denken en zijn niet in staat om hun normale bezigheden uit te voeren. Ze hebben geen belangstelling voor eten en slapen slecht, of ze doen die dingen juist in overdreven mate. Depressieve mensen kunnen zelfs zelfmoordgedachten hebben.

Depressiviteit kan het gevolg zijn van een emotionele gebeurtenis in iemands leven, maar ook van een verlaagd serotoninegehalte. Serotonine is een neurotransmitter.

Depressiviteit kent vele vormen. Daarom is het van belang dat iemand die depressief lijkt naar de dokter gaat. Die kan een nauwkeurige diagnose stellen en een geschikte therapie voorschrijven.

Bekijk video