« Terug naar vorige pagina

Vragen over medicijnen

Medicijngebruik.. hoe doe je dat nu goed?

Medicijngebruik van geneesmiddelen kan veel vragen en misverstanden oproepen. Hoe weet u nu of u het wel goed doet?

Lees altijd het etiket dat door de huisarts of apotheker op de medicijnverpakking is geplakt. Daar staat wat precies de bedoeling is.
Bij driemaal daags moet bijvoorbeeld altijd staan of het voor, tijdens of na een maaltijd ingenomen moet worden. Bij breken moet u weten in hoeveel stukken de pil gebroken moet worden.

Is de informatie op het medicijnetiket voor u niet duidelijk? Bel dan altijd uw apotheker of huisarts. Beter een telefoontje te veel dan het verkeerd innemen van een medicijn. Het gaat immers om uw gezondheid.

Meer informatie

 • Bijwerkingen: vragen en melden

  Bijwerkingencentrum Lareb is het kenniscentrum op het gebied van veiligheid van geneesmiddelen. Lareb verzamelt en analyseert meldingen van bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins.

  Heeft u last van bijwerkingen? Meld deze dan hier! 

 • Ik heb een vraag over mijn geneesmiddelen, waar kan ik die stellen?

  Voor korte vragen kunt u altijd binnen lopen in de apotheek. Wij zullen dan onze uiterste best doen uw vraag te beantwoorden!

  U kunt u vraag ook stellen via het Patiënten portaal MijnGezondheid.Net. U kunt hier 24 uur per dag een vraag stellen via een e-consult en/of uw medicatie dossier inzien.

 • Persoonlijk Medicijngesprek

  Als u dit wenst biedt apotheek Het Quadraat ook de mogelijk om een persoonlijk gesprek te voeren met een van de deskundige apothekers over uw medicatie. Tijdens dit medicijngesprek zal de apotheker de medicijnen die u gebruikt met u doornemen en uw vragen beantwoorden. Na dit gesprek zal de apotheker de relevante zaken met uw huisarts nabespreken. Dit alles met als doel uw medicijn gebruik voor nu en in de toekomst doelmatig en veilig te houden.

  De meeste zorgverzekeraars vergoeden de kosten voor dit gesprek. Bij vragen over de kosten en vergoedingen kunt u zich het beste tot uw zorgverzekeraar richten.

 • Waarom wordt er steeds een ander merk geleverd?

  We proberen u zoveel mogelijk hetzelfde merk van een medicijn te leveren. Dit is helaas niet altijd mogelijk. Hiervoor zijn verschillende redenen. Het kan voorkomen dat uw verzekeraar wisselt van voorkeursmerk, waardoor een ander merk dan u gewend bent wordt vergoed. Een andere reden kan zijn dat het merk wat u gewend bent tijdelijk niet leverbaar is of helemaal uit de handel is gehaald.

  Lees meer

 • Wat moet ik doen met overgebleven geneesmiddelen en hulp middelen?

  Medicijnen die de apotheek verlaten hebben kunnen alleen ter vernietiging ingeleverd worden in de apotheek. De teruggebrachte overtollige medicijnen hebben geen waarde meer, want medicijnen kunnen niet voor een tweede keer aan patiënten verstrekt worden.

  • Doosjes: alleen de strips.
  • Flesjes en tubes: verwijder het etiket, voor uw privacy.
  • Gebruikte naalden: altijd in een naaldencontainer.

  Wij voeren uw medicijnafval veilig af.

  Als u naalden of spuiten inlevert, wilt u er dan voor zorgen dat de apotheekmedewerkers zich niet kunnen prikken aan de ingeleverde materialen? In de apotheek zijn gratis naaldencontainers verkrijgbaar.