Vitamine D uit het basispakket

De overheid heeft eerder dit jaar besloten dat met ingang van 1 januari 2023 Vitamine D medicatie niet meer vergoed wordt. Deze maatregel heeft betrekking op alle Vitamine D medicatie. Ongeacht of u Vitamine D dagelijks, per week of per maand gebruikt.  Ook de tabletten met een vaste combinatie van Vitamine D met kalk worden niet langer vergoed. Dit betekent, dat u de medicatie met Vitamine D die uw arts heeft voorgeschreven, vanaf dat moment zelf moet betalen.  

De bezuinigingsmaatregel heeft niets te maken met de werking van vitamine D. Gebruik u nu middelen met vitamine D? Blijf dit dan zeker doen.

Wat is voor u belangrijk?
• Blijf vitamine D slikken.
• Vitamine D in vaste combinatie met een andere medicijn, bijv. met calcium of alendroinezuur is niet vrij verkrijgbaar bij de drogisterij of Apotheek Het Quadraat.
• Heeft u na het lezen van de veelgestelde vragen nog vragen over vitamine D? Stel ze aan uw apotheker.

Veelgestelde vragen

Om welke vitamine D gaat het?

Het gaat om:   

  • medicijnen met alleen vitamine D: colecalciferol en calcifediol.   
  • medicijnen met een combinatie van colecalciferol en calcium (kalk) of alendroninezuur.  

Alfacalcidol en calcitriol zijn andere soorten vitamine D. Deze medicijnen blijven vergoed voor sommige personen. Wilt u weten of deze medicijnen voor u vergoed blijven? Vraag dit gerust aan uw apotheker. 

Waarom is vitamine D belangrijk?

Uw huisarts en wij adviseren u om Vitamine D te blijven gebruiken. Vitamine D zorgt voor sterkere botten, tanden en spieren en voor een goede afweer.

Vitamine D zorgt voor het behoud van uw spierkracht en gaat de botontkalking en het verkrijgen van onnodige botbreuken tegen. Dit komt omdat vitamine D de opname van kalk en fosfaat uit uw voeding verzorgt. Kalk en fosfaat zijn nodig voor de opbouw en het behoud van uw botten en het gebit.  Door extra vitamine D te nemen, verklein je de kans op broze botten of botontkalking. Ook blijft uw afweersysteem op niveau.

Je lichaam maakt met behulp van zonlicht zelf vitamine D aan. In sommige gevallen gebeurt dat te weinig. Bijvoorbeeld als je zwanger bent, een getinte huidskleur hebt of 50+er bent.

Hoe kan Apotheek Het Quadraat helpen om de kosten zoveel mogelijk te beperken?

Met onze leveranciers hebben we scherpe prijzen voor 2023 weten te bedingen, die interessant voor u zijn.

Apotheek Het Quadraat benadert in de periode van november t/m januari iedereen die Vitamine D via onze apotheek krijgt. Wij benaderen u mondeling of schriftelijk.

Indien naast Vitamine D nog minimaal 2 andere medicijnen gebruikt worden, proberen wij u dit jaar nog een persoonlijk advies te geven.

Hebt u in 2022 uw medicijnen via de medicijnrol gekregen, dan krijgt u in januari een extra brief met een voorstel om uw kosten zoveel mogelijk te beperken (wacht op de brief in januari; in december krijgt u een algemene brief, in januari krijgt u een voorstel). Wij hebben hier extra mogelijkheden om de prijzen aan te passen

Die extra mogelijkheden hebben we niet, indien u in 2022 uw medicijnen telkens zelf bij ons bestelde. U mag er echter op vertrouwen, dat wij ook in dat geval binnen de mogelijkheden die wij hebben, u de scherpste prijzen kunnen bieden. Wij informeren ook u begin december met een algemene brief.

Waar kan ik vitamine D het beste kopen?  

Vitamine D in combinatie met calcium of alendroinezuur is niet te koop bij drogisterijen of Apotheek Het Quadraat. U heeft hiervoor nog steeds een recept nodig van de (huis)arts.

Vitamine D is te koop bij zowel drogisterijen als apotheken. U betaalt ongeveer hetzelfde. Toch raden we u aan om naar de apotheek te gaan voor uw vitamine D, omdat: 

  • Apotheek Het Quadraat legt het gebruik van vitamine D in jouw medisch dossier vast.  

Zo kan iedere zorgverlener inzien welke medicatie en vitamines u gebruikt en voorkomt u negatieve wisselwerking met andere medicijnen.   

  • Apotheek Het Quadraat denkt mee over dosering en alternatieven. 

Wekelijks een hogere dosis of dagelijks een lagere dosis? De apotheek denkt mee over de dosering die bij u past. Benieuwd of er een goedkoper alternatief is? Ook dan kunt u bij Apotheek Het Quadraat terecht.  

  • Apotheek Het Quadraat verleent extra service ten opzichte van een drogisterij. 
    Heeft u jouw vitamine D liever in een medicijnenrol? Bij Apotheek Het Quadraat is dat mogelijk.  

Ik gebruik vitamine D in een hoge sterkte. Heb ik nog een recept nodig?

Ja, u heeft nog steeds een recept nodig voor medicijnen met vitamine D in een hoge sterkte. Ook al wordt uw medicijn met vitamine D niet meer vergoed. Voor de meeste medicijnen met een lage sterkte van vitamine D heeft u geen recept nodig. 

Ik heb een aanvullende verzekering. Krijg ik mijn vitamine D wel vergoed?

Dit bepaalt uw zorgverzekeraar. De vergoedingen uit de basisverzekering zijn hetzelfde voor elke zorgverzekeraar. De aanvullende verzekering mag elke zorgverzekeraar zelf bepalen. Uw zorgverzekeraar bepaalt dus zelf of het medicijnen met vitamine D vergoed wordt uit de aanvullende verzekering.

Wilt u hier meer over weten? Vraag dit dan aan uw zorgverzekeraar.  

Wat moet ik doen als ik mijn medicijn met vitamine D niet kan betalen?

Vraag aan uw apotheker of er medicijnen met vitamine D zijn met een lagere prijs.

Kunt u dat ook niet betalen? Dan kunt u mogelijk hulp vragen bij de gemeente