Vergoeding zorgverzekeraar

De apotheek declareert voor zover dat mogelijk is de aan u verstrekte middelen rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar. De middelen of de eigen bijdrage die niet door de apotheek bij uw zorgverzekeraar kunnen worden ingediend, kunt u: 

  • contant afrekenen; 
  • voldoen door middel van pinnen; 
  • laten afschrijven via automatische incasso.  

Indien u medicatie gebruikt waarvoor een machtiging nodig is, dan zal de apotheek aan u uitleggen hoe de procedure gaat. Tot dat er een akkoord van de verzekering is verkregen zal dit medicijn zelf betaald moeten worden. 

Wat is het voorkeursbeleid en preferentiebeleid?

Het voorkeursbeleid of preferentiebeleid houdt in dat uw zorgverzekeraar 1 merk van een bepaald medicijn heeft gekozen als voorkeursmedicijn. Dit medicijn heeft dezelfde werking als de andere varianten, maar is het goedkoopste medicijn in zijn soort. Apotheek Het Quadraat geeft u het voorkeursmedicijn mee omdat uw zorgverzekeraar alleen dit medicijn vergoed. Mede door het voorkeursbeleid blijft uw zorgverzekering betaalbaar.

Op hun website vindt u de lijst met voorkeursmedicijnen.

Zelfde werking en kwaliteit

Welk merk medicijn u ook mee krijgt. Het medicijn heeft altijd dezelfde werkzame stoffen en kwaliteit.
Soms kan het zijn dat het medicijn er anders uitzien, een andere verpakking heeft of anders smaakt.

Betaal het merk van uw keuze zelf

U kunt ervoor kiezen het merk medicijn van uw keuze zelf te kopen. U krijgt dan niets van de kosten hiervan vergoed door de zorgverzekeraar. Ook vallen deze kosten buiten uw eigen risico.

Waarom moet ik (bij-) betalen bij sommige geneesmiddelen?

Ik ben toch al verzekerd via het meest uitgebreide pakket van mijn ziektekostenverzekeraar?Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u (een deel van de kosten van) uw geneesmiddelen zelf moet betalen. Sinds 1 januari 2004 worden, helaas, een heleboel geneesmiddelen niet meer vergoed. Dit heeft de minister besloten, omdat deze geneesmiddelen ook zonder recept te koop zijn. Een andere veel voorkomende reden waarom u moet betalen is omdat er een bijbetaling voor het geneesmiddel is. Een bijbetaling betekent dat het geneesmiddel duurder is dan de maximale vergoeding die voor die geneesmiddelen is vastgesteld. Mocht u willen weten of en waarom u iets moet betalen, vraagt u het ons dan.

Eerste uitgifte tarief

Wanneer u een medicijn voor het eerst meekrijgt of langer dan twaalf maanden niet hebt gebruikt, geldt een apart tarief voor de zorg die de apotheek levert. De apotheek geeft dan onder andere uitleg aan u over het medicijn, heeft gekeken of het medicijn veilig kan worden gebruikt in combinatie met uw andere medicijnen en heeft indien nodig contact opgenomen met de voorschrijvend arts. Dit wordt het eerste uitgifte tarief genoemd.