« Terug naar vorige pagina

Rondom de zwangerschap

Zwangerschap

Heeft u een kinderwens, bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Dan is het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent rondom het onderwerp zwangerschap en medicatie.

Want niet alle medicijnen en zelfzorggeneesmiddelen zijn in de genoemde perioden veilig voor u en uw baby. Om dit als geneesmiddelenspecialist voor u te controleren, vragen wij u om deze gebeurtenissen aan ons door te geven via onderstaand formulier.

Geneesmiddelen komen in het bloed en via het bloed ook in de placenta. Op die manier kunnen ze schade toebrengen aan je kindje. Daarom is het van belang dat je jouw apotheek informeert over je zwangerschap, zodat wij je kunnen waarschuwen als je een geneesmiddel wilt gaan gebruiken dat schade kan toebrengen aan je kindje. Ook een aantal vrij verkrijgbare geneesmiddelen zoals pijnstillers, laxeermiddelen, hoestmiddelen en homeopathische middelen kan schade veroorzaken. Daarom is het van belang dat je, als je dit soort middelen wilt gaan gebruiken, vertel dat je in verwachting bent.

Als u medicatie gebruikt die u niet in de apotheek heeft gekocht, geef dit aan ons door. Zodat wij kunnen controleren of deze tijdens de zwangerschap gebruikt kan worden.

Kinderwens

Als u zwanger wilt worden, is het verstandig foliumzuur te slikken. Dit verkleint de kans op een baby met een open rug.

Soms duurt het langer dan gewenst om zwanger te worden. De meeste vrouwen (80%) worden echter binnen een jaar zwanger. Als het u niet lukt om zwanger te worden, of als u vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met uw arts. U kunt dan bespreken of verder onderzoek nodig is.

Foliumzuur
Als u zwanger bent of dat wilt worden, gebruikt u foliumzuur om een tekort aan deze vitamine te voorkomen. Foliumzuur is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de ongeboren baby.

Als er tijdens de eerste weken van de zwangerschap een tekort aan deze vitamine bestaat, kan het kind tijdens de zwangerschap een afwijking van het zenuwstelsel ontwikkelen. Als u gezond en gevarieerd eet, krijgt u toch nog onvoldoende foliumzuur binnen. Daarom is het verstandig om foliumzuur te slikken als u zwanger wilt worden.

Het kan een aantal weken duren voor de hoeveelheid foliumzuur in uw bloed voldoende is. Het is daarom nodig om minstens vier weken voor de `verwachte` bevruchting met slikken te beginnen.

Borstvoeding

Als je borstvoeding geeft moet je er rekening mee houden dat geneesmiddelen die je gebruikt via de moedermelk ook bij jouw baby terecht kunnen komen. Dit kan schadelijk zijn, omdat jonge kinderen nog niet in staat zijn om geneesmiddelen af te breken. Overleg daarom ook als je borstvoeding geeft altijd met je arts of apotheek of je geneesmiddelen veilig kunt gebruiken.

Kraamperiode

Omdat je bij de bevalling en voor de eerste verzorgingsdagen na de bevalling speciale verbandmiddelen nodig hebt, kraampakket. Adviseren we je daarvoor contact op te nemen met je eigen thuiszorgorganisatie.

Het is dus belangrijk dat je je hierover informeert bij je eigen thuiszorgorganisatie.

 

Zwangerschapsmelding