Meer informatie

 • Wat moet ik doen als ik medicijnen mee wil nemen naar het buitenland?

  Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen (opiaten) moet u een Schengenverklaring meenemen naar het buitenland. Voor landen buiten het Schengengebied heeft u een medische verklaring nodig.

 • Wat zijn opiumwetmiddelen?

  Een opiumwetmiddel is een stof met een bepaalde werking op het menselijk bewustzijn. Deze middelen worden ook wel ‘verdovende middelen’, ‘narcotica’ of ‘drugs’ genoemd. Een groot aantal geneesmiddelen bevat zo’n opiumwetmiddel. Opiumwetmiddelen vallen onder de opiumwet en zijn verdeeld in twee lijsten. Op lijst I van de Opiumwet staan de zogenoemde ‘hard drugs’, zoals heroïne, maar ook zware pijnstillers en het geneesmiddel Ritalin. Op lijst II staan de zogenaamde ‘soft drugs’, zoals hennepproducten en slaap- en kalmeringsmiddelen.

  Voor de complete lijsten I en II ga naar de website: www.hetcak.nl

 • Waarom is een verklaring nodig?

  In veel landen is het bezitten en gebruiken van opiumwetmiddelen streng verboden. Om geneesmiddelen die een opiumwetmiddel bevatten legaal mee op reis te nemen is een verklaring nodig.

  Waarschuwing: reizen naar het buitenland zonder verklaring voor een geneesmiddel dat onder de opiumwet valt is strafbaar.
  Op de website www.hetcak.nl staat alle informatie over reizen met medicijnen.
  Ook kunt u bellen naar: 0800 – 2108

 • Welke verklaring is nodig?

  Er bestaan twee verschillende verklaringen:
  • Schengenverklaring voor reizen binnen het Schengengebied. Download hier het schengenverklaringformulier.
  • Engelstalige medische verklaring voor reizen buiten het Schengengebied.

  a. reizen naar een land aangesloten bij het Apostilleverdrag;
  b. reizen naar overige landen.

  Download hier het Engelstalige medische verklaring voor de arts.

  Let op, de verklaringen moeten gecontroleerd worden door het CAK. Wanneer u buiten het Schengengebied reist, dient het ook gelegaliseerd te worden door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Klik hier voor de brochure

  Schengenlanden
  De Schengenlanden zijn België, Malta, Denemarken, Nederland, Duitsland, Noorwegen, Estland, Oostenrijk, Finland, Polen, Frankrijk, Portugal, Griekenland, Slovenië, Hongarije, Slowakije, Italië, Spanje, Letland, Tsjechië, Liechtenstein, IJsland, Litouwen, Zweden, Luxemburg en Zwitserland

 • Hoe lang van te voren moet ik een (schengen)verklaring aanvragen?
 • Hoe moet ik de medicijnen verpakken?
 • Moeten medicijnen in de koffer of in de handbagage?