« Terug naar vorige pagina

Reizen

Gaat u reizen en vraagt u zich af of u wel de juiste vaccinaties heeft gehad of wat u precies nodig heeft?

Vraag dan of uw huisarts u hierin kan adviseren. Is dit niet het geval dan kunt u terecht bij de GGD in ‘s-Hertogenbosch. Wij raden u aan om 4 tot 6 weken voor vertrek uw reisadvies op te vragen, zodat indien nodig de vaccinaties en medicijnen op tijd geregeld kunnen worden.

GGD Hart van Brabant
0900 – 4636443
Website

Onvoorbereid op reis kan ernstige gezondheidsrisico’s meebrengen

Zeker één op de tien reizigers gaat zonder bescherming tegen malaria naar de tropen, zo blijkt uit onderzoek. Ook doet de helft van de reizigers niets tegen een mogelijke infectie met hepatitis A.

Onvoorbereid op reis gaan, kan ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Reizen naar verre landen doe je niet zomaar. Maar ook bestemmingen dichterbij kunnen vaccinaties vereisen. Neem ruim de tijd om de reis voor te bereiden.

Medicijnen mee op reis

U gaat op reis met een medicijn en wilt weten of u mogelijk een Schengenverklaring of Engelstalige medicijnverklaring nodig heeft. Op de website van het Centraal Administratiekantoor (CAK) leest u of u een verklaring nodig heeft en hoe u deze aanvraagt.

Medicijnpaspoort

Als u medicijnen moet gebruiken, vraag dan bij uw apotheek om een medicijnpaspoort. Dat is makkelijk als u in het buitenland een arts of een apotheker nodig heeft.

Houdt u er rekening mee dat i.v.m. privacy u alleen een overzicht mee krijgt van u zelf. Of u moet gemachtigd zijn via een toestemmingsverklaring.
U kunt u overzicht zelf uitprinten via MijnGezondheid.Net of via de Medgemak app.

Het medicijnpaspoort is geen reis verklaring. Het vervangt dus niet de Schengenverklaring of de Engelstalige medische verklaring.

Reisapotheek

Wat u meeneemt als reisapotheek is voor een deel standaard, voor een deel persoonsgebonden en voor een deel afhankelijk van de aard van uw reis en reisdoel.

Standaard meenemen naar verre reizen

  • Paracetamol-tabletten tegen pijn en koorts (neem liever geen zetpillen mee naar warme landen, omdat deze makkelijk smelten);
  • Loperamide tegen hinderlijke diarree (niet geschikt voor jonge kinderen);
  • ORS om uitdroging te voorkomen bij diarree (kinderen, zwangere vrouwen en ouderen lopen een groter risico op uitdroging dan anderen);
  • Povidonjood-oplossing om kleine wondjes te ontsmetten;
  • Een middel met 30 à 50% DEET (diëthyltoluamide) om insecten, bijvoorbeeld malariamuggen, te weren;
  • Een middel tegen de jeuk van insectenbeten (levomenthol en/of lidocaïne);
  • Zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor;
  • Een standaard verbandset.

Meer informatie

Meer informatie