« Terug naar vorige pagina

Reizen

Reizen

Gaat u een verre reis maken en vraagt u zich af of u wel de juiste vaccinaties heeft gehad of wat u precies nodig heeft?

Vraag dan of uw huisarts u hierin kan adviseren. Is dit niet het geval dan kunt u terecht bij de GGD in ‘s-Hertogenbosch. Wij raden u aan om 4 tot 6 weken voor vertrek uw reisadvies op te vragen, zodat indien nodig de vaccinaties en medicijnen op tijd geregeld kunnen worden.

GGD Hart van Brabant
0900 – 4636443
Website

Onvoorbereid op reis kan ernstige gezondheidsrisico’s meebrengen

Zeker één op de tien reizigers gaat zonder bescherming tegen malaria naar de tropen, zo blijkt uit onderzoek. Ook doet de helft van de reizigers niets tegen een mogelijke infectie met hepatitis A.

Onvoorbereid op reis gaan, kan ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Reizen naar verre landen doe je niet zomaar. Maar ook bestemmingen dichterbij kunnen vaccinaties vereisen. Neem ruim de tijd om de reis voor te bereiden.

Zelfzorgadvies

Wel kunnen we u advies geven over de producten die u nodig heeft op het gebied van zelfzorg; zoals bij muggenbeten, diarree, uitdrogingsverschijnselen, enz. Zie hieronder bij het kopje reisapotheek.

Medicijnpaspoort

Vergeet niet om een actueel medicijnpaspoort mee te nemen. Zo kan een arts of apotheker op de vakantiebestemming zien wat u gebruikt. Het medicijnpaspoort kunnen wij voor u uitdraaien, of u kunt deze zelf uitdraaien door op deze site in te loggen bij MijnGezondheid.Net met uw DigiD met SMS-functie.

Het medicijnpaspoort is handig om bij u te hebben als u medicijnen meeneemt op reis. Hierin staat welke medicijnen u gebruikt en of u overgevoelig bent voor bepaalde medicijnen. Dit is handig als u in het buitenland nieuwe medicijnen nodig heeft of een arts bezoekt. Het medicijnpaspoort is geen reisdocument. Het vervangt dus niet de Schengenverklaring of de Engelstalige medische verklaring.

Gaat u op reis met medicijnen of een middel dat onder de Opiumwet valt, dan moet u afhankelijk van het land hiervoor een Schengenverklaring of de Engelstalige medische verklaring hebben.
Op de website van het Centraal Administratiekantoor (CAK) leest u of u deze nodig heeft en hoe u deze aanvraagt.

Meer informatie

 • Reisapotheek

  Wat u meeneemt als reisapotheek is voor een deel standaard, voor een deel persoonsgebonden en voor een deel afhankelijk van de aard van uw reis en reisdoel.

  Standaard meenemen naar verre reizen

  • Paracetamol-tabletten tegen pijn en koorts (neem liever geen zetpillen mee naar warme landen, omdat deze makkelijk smelten);
  • Loperamide tegen hinderlijke diarree (niet geschikt voor jonge kinderen);
  • ORS om uitdroging te voorkomen bij diarree (kinderen, zwangere vrouwen en ouderen lopen een groter risico op uitdroging dan anderen);
  • Povidonjood-oplossing om kleine wondjes te ontsmetten;
  • Een middel met 30 à 50% DEET (diëthyltoluamide) om insecten, bijvoorbeeld malariamuggen, te weren;
  • Een middel tegen de jeuk van insectenbeten (levomenthol en/of lidocaïne);
  • Zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor;
  • Een standaard verbandset.

  Lees meer

 • Wat moet ik doen als ik medicijnen mee wil nemen naar het buitenland?

  Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen (opiaten) moet u een Schengenverklaring meenemen naar het buitenland. Voor landen buiten het Schengengebied heeft u een medische verklaring nodig.

  Als u medicijnen moet gebruiken, vraag dan bij uw apotheek om een medicijnpaspoort. Dat is makkelijk als u in het buitenland een arts of een apotheker nodig heeft. Houdt u er rekening mee dat i.v.m. privacy u alleen een overzicht mee krijgt van u zelf. Of u moet gemachtigd zijn via een toestemmingsverklaring.

  Lees meer

 • Wat zijn opiumwetmiddelen?

  Een opiumwetmiddel is een stof met een bepaalde werking op het menselijk bewustzijn. Deze middelen worden ook wel ‘verdovende middelen’, ‘narcotica’ of ‘drugs’ genoemd. Een groot aantal geneesmiddelen bevat zo’n opiumwetmiddel. Opiumwetmiddelen vallen onder de opiumwet en zijn verdeeld in twee lijsten. Op lijst I van de Opiumwet staan de zogenoemde ‘hard drugs’, zoals heroïne, maar ook zware pijnstillers en het geneesmiddel Ritalin. Op lijst II staan de zogenaamde ‘soft drugs’, zoals hennepproducten en slaap- en kalmeringsmiddelen.

  Voor de complete lijsten I en II ga naar de website: www.hetcak.nl

 • Waarom is een verklaring nodig?

  In veel landen is het bezitten en gebruiken van opiumwetmiddelen streng verboden. Om geneesmiddelen die een opiumwetmiddel bevatten legaal mee op reis te nemen is een verklaring nodig.

  Waarschuwing: reizen naar het buitenland zonder verklaring voor een geneesmiddel dat onder de opiumwet valt is strafbaar.
  Op de website www.hetcak.nl staat alle informatie over reizen met medicijnen.
  Ook kunt u bellen naar: 0800 – 2108

 • Welke verklaring is nodig?

  Er bestaan twee verschillende verklaringen:
  • Schengenverklaring voor reizen binnen het Schengengebied. Download hier het schengenverklaringformulier.
  • Engelstalige medische verklaring voor reizen buiten het Schengengebied. Download hier het Engelstalige medische verklaring voor de arts.

  a. reizen naar een land aangesloten bij het Apostilleverdrag;
  b. reizen naar overige landen.

  Let op, de verklaringen moeten gecontroleerd worden door het CAK. Wanneer u buiten het Schengengebied reist, dient het ook gelegaliseerd te worden door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

  Schengenlanden
  De Schengenlanden zijn België, Malta, Denemarken, Nederland, Duitsland, Noorwegen, Estland, Oostenrijk, Finland, Polen, Frankrijk, Portugal, Griekenland, Slovenië, Hongarije, Slowakije, Italië, Spanje, Letland, Tsjechië, Liechtenstein, IJsland, Litouwen, Zweden, Luxemburg en Zwitserland