Medicijnen kunt u niet zomaar meenemen naar het buitenland. In veel landen is het namelijk verboden om die in uw bezit te hebben. Ook als uw arts u daarvoor een recept heeft gegeven. U heeft daarom mogelijk een verklaring nodig die u kunt meenemen en laten zien.
Voor meer informatie verwijzen u door naar het CAK. Zij geven informatie waar u aan moet denken als u medicijnen meeneemt op reis. Bijvoorbeeld welke verklaring u mogelijk nodig heeft voor uw medicijnen en over reizen binnen het Schengengebied. Ook kunt u daar meer lezen over de Nederlandse Opiumwet.
Medicijnpaspoort
Als u medicijnen moet gebruiken, vraag dan bij uw apotheek om een medicijnpaspoort. Dat is makkelijk als u in het buitenland een arts of een apotheker nodig heeft.
Houdt u er rekening mee dat i.v.m. privacy u alleen een overzicht mee krijgt van u zelf. Of u moet gemachtigd zijn via een toestemmingsverklaring. U kunt ook u overzicht zelf uitprinten via MijnGezondheid.Net (MGN) of via de Medgemak app.
Let op! Het medicijnpaspoort is geen reis verklaring. Het vervangt dus niet de Schengenverklaring of de Engelstalige medische verklaring.
Reisapotheek
Wat u meeneemt als reisapotheek is voor een deel standaard, voor een deel persoonsgebonden en voor een deel afhankelijk van de aard van uw reis en reisdoel.
Standaard meenemen naar verre reizen
- Paracetamol-tabletten tegen pijn en koorts (neem liever geen zetpillen mee naar warme landen, omdat deze makkelijk smelten);
- Loperamide tegen hinderlijke diarree (niet geschikt voor jonge kinderen);
- ORS om uitdroging te voorkomen bij diarree (kinderen, zwangere vrouwen en ouderen lopen een groter risico op uitdroging dan anderen);
- Povidonjood-oplossing om kleine wondjes te ontsmetten;
- Een middel met 30 à 50% DEET (diëthyltoluamide) om insecten, bijvoorbeeld malariamuggen, te weren;
- Een middel tegen de jeuk van insectenbeten (levomenthol en/of lidocaïne);
- Zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor;
- Een standaard verbandset.