Locasalen

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Locasalen

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame bestanddelen in Locasalen zijn flumetason en salicylzuur. Flumetason is sinds 1963 internationaal op de markt en salicylzuur sinds 1876.

  De combinatie is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Locasalen. Het is verkrijgbaar in zalf.

  De combinatie van van flumetason met salicylzuur wordt gebruikt bij ernstige ontstekingen van de huid, zoals psoriasis, als een bijnierschorshormoon alleen onvoldoende effect heeft. Salicylzuur zorgt dan voor een betere opname van flumetason in de huid, waardoor het beter kan werken.

  Salicylzuur werkt in op de hoornlaag van de huid. De hoornlaag is het bovenste laagje van de huid. Salicylzuur weekt dit laagje van de huid los en bevordert de groei van gezonde huidcellen.

  Salicylzuur wordt vaak gecombineerd met andere huidmiddelen, omdat het andere medicijnen beter in de huid laat doordringen.

  Salicylzuur in lage sterktes, van 10% en minder, wordt gebruikt bij verschillende huidaandoeningen, zoals een droge huid, psoriasis en eczeem.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De kans op bijwerkingen is afhankelijk van de sterkte van het huidmiddel, van de plaats waarop u het aanbrengt, de duur van het gebruik en de gevoeligheid van uw huid.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn irritatie en overgevoeligheid.

  Zelden

  • Jeuk, prikkeling of branderigheid enkele minuten na aanbrengen. Vooral als u het medicijn aanbrengt op het gezicht, in huidplooien of op een beschadigde en ontstoken huid. Dit verdwijnt meestal binnen enkele uren. Raadpleeg uw arts als dit aanhoudt of als u hier teveel last van heeft.

  Zeer zelden

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn of een van de bestanddelen van dit huidmiddel. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Raadpleeg dan uw arts. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn of soortgelijke medicijnen niet opnieuw krijgt.
  • Bij gebruik op grote huidoppervlakken: opname van te veel salicylzuur door de huid heen in het bloed. Dit kan bijwerkingen geven, zoals hoofdpijn, duizeligheid, verwardheid, misselijkheid, oorsuizen, doofheid, zweten of een snellere ademhaling. De kans op deze bijwerking is heel klein, mar neemt toe bij hogere sterktes en als u de huid na het aanbrengen van het medicijn, afdekt met plastic folie. Vooral kleine kinderen zijn gevoelig voor de effecten van salicylzuur in het bloed. Gebruik dit medicijn daarom alleen in overleg met uw arts bij kinderen onder de twee jaar.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?
  Zorg dat dit medicijn niet in de ogen, neus, mond, op oogleden of in wondjes komt. Dit kan beschadigingen geven. Komt het per ongeluk toch in of rond het oog, de neus, mond of een wondje, spoel dan goed met water om het medicijn te verwijderen.

  Zalf

  • De zalf in een dunne laag uitsmeren.
  • Eventueel afdekken met een droog verband.
  • Soms adviseert de arts om gedurende enkele dagen de huid af te dekken met folie of tape. Hierdoor kan de salicylzuur beter inwerken op de hoornlaag van de huid.

  Gel

  • Leg gedurende minimaal vijf minuten een natte omslag op het huidgedeelte dat u moet behandelen of leg het huidgedeelte minstens vijf minuten in warm water.
  • Droog de huid af.
  • Dunne gedeelten van de huid, zoals de pols en de enkel, insmeren met zinkolie. Zo worden deze dunne huidgedeelten beschermd.
  • De gel inwrijven in het huidgedeelte dat u moet behandelen.
  • Daarna afdekken met plastic folie.
  • Na het aanbrengen de handen wassen.
  • De volgende ochtend de huid wassen.

  Wanneer?

  • Gel: 's avonds aanbrengen en 's nachts laten inwerken.
  • Zalf: kijk op het etiket van de apotheek hoe vaak u het medicijn moet gebruiken.

  Psoriasis en andere schilferende huidaandoeningen: Gebruik het huidproduct met salicylzuur NIET als u dezelfde dag een UVB-behandeling krijgt.

  Hoe lang?

  • Droge huid, schilfering of psoriasis: gebruik dit medicijn zolang uw klachten voortduren. Overleg met uw arts hoe lang u het medicijn moet gebruiken. Als u het te lang en te vaak gebruikt of op te grote huidoppervlakken kan te veel salicylzuur in uw lichaam komen.
  • Acne: gebruik dit medicijn zolang uw klachten voortduren. Overleg met uw arts als u na enkele weken nog geen effect merkt.
 • Vergeten

  Een keer vergeten is niet zo erg. Probeer zo veel mogelijk uw normale schema te volgen, dan heeft u sneller resultaat.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Smeer andere huidmiddelen niet tegelijkertijd op de aangedane plekken. U heeft dan kans dat u dit medicijn met het volgende weg smeert. Een crème verdwijnt sneller in de huid dan een vette zalf. Smeer daarom altijd eerst het minst vette huidmiddel. Wacht tot dit in de huid is getrokken en breng dan het andere huidmiddel aan. Dit is meestal binnen een kwartier tot een halfuur.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  In kleine hoeveelheden kunt u dit medicijn veilig gebruiken tijdens de zwangerschap gedurende maximaal twee weken. Bijvoorbeeld op een of twee plekken ter grootte van een handpalm. Het heeft dan geen nadelige gevolgen voor het kind.

  Wilt u dit medicijn langer gaan gebruiken of op meerdere plekken die groter zijn dan een handpalm waarop u het wilt aanbrengen? Overleg dan eerst met uw arts of apotheker.

  Borstvoeding
  U kunt veilig borstvoeding geven, als u dit medicijn in kleine hoeveelheid gebruikt. Dus op een onbeschadigde huid of op een klein huidoppervlak. Er komt dan een te verwaarlozen hoeveelheid in de moedermelk terecht. Dit medicijn wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

  Breng dit medicijn niet aan op de borst of rond de tepel.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

 • Handelsinformatie

  Salicylzuur is sinds 1876 internationaal op de markt. Voor op de huid is het verkrijgbaar in veel verschillende producten.

  De huidproducten met salicylzuur verschillen in sterkte tussen de 1% en 40%. Bij verschillende toepassingen worden verschillende sterktes gebruikt.

  Salicylzuur wordt in een vrij lage sterkte (minder dan 10%) bij schilferende huidaandoeningen gebruikt. In deze sterkte is het verkrijgbaar als Salicylzuurgel 6% FNA en andere in de apotheek bereide zalven met salicylzuur.
  Sommige producten zijn zonder en sommige alleen met een recept verkrijgbaar.

  Salicylzuur wordt in een hogere sterkte (20-40%) gebruikt bij wratten, likdoorns overtollig eelt en schimmelnagels.

  Deze tekst gaat alleen over de huidproducten met een lage sterkte salicylzuur.

  Informatie over producten met een hoge sterkte salicylzuur kunt u lezen in de tekst over 'Salicylzuur bij wratten, likdoorns en schimmelnagel'.

  Salicylzuur in lage sterkte wordt bij verschillende huidaandoeningen ook gebruikt in combinatie met:

  • benzoëzuur, als het merkloze Benzoëzuur/Salicylzuur crème of zalf FNA. Dit is op recept verkrijgbaar in een crème en zalf.
  • bijnierschorshormonen, zoals triamcinolonacetonide, flumetason en betametasondipropionaat. Deze zijn met recept verkrijgbaar onder de namen Diprosalic, Locasalen en in het merkloze Triamcinolon/salicylzuur.
  • aluin, als het merkloze samengesteld aluin strooipoeder. Dit is op recept verkrijgbaar.
Laatst gewijzigd op: 25 november 2011

Herhaalrecept

Gebruikt u Locasalen? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen