Inflexal

Wilt u deze informatie nog eens rustig nalezen? Gebruik dan de volgende opties:

Alles over Inflexal

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Inflexal is een influenzavaccin.

  Influenzavaccin bevat bestanddelen van griepvirussen van verschillende virusstammen.

  Het beschermt tegen een infectie met griepvirussen en daardoor ook tegen griep. Het wordt gegeven als vaccinatie aan mensen bij wie een dergelijke infectie zeer ernstig kan verlopen.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. Deze ontstaan vooral doordat uw afweersysteem denkt dat er sprake is van een echte infectie. De bijwerkingen zijn dus een signaal dat het vaccin aanslaat.

  De meest voorkomende bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms, tot enkele uren na de injectie

  • Pijn op de plaats van de injectie, soms met roodheid, jeuk, zwelling of harde plek onder de huid.
  • Griepachtige verschijnselen, zoals hoofdpijn, koorts, rillingen, spierpijn, gewrichtspijn, vermoeidheid, prikkelbaarheid, of verminderde eetlust. Deze verschijnselen houden meestal niet langer dan 1-2 dagen aan en zijn veel milder dan bij de echte griep. Een enkele keer duren ze tot 2 weken.

  Zelden

  • Maagdarmklachten zoals misselijkheid, braken, diarree en buikpijn.
  • Zweten en duizeligheid.
  • Huidreacties, zoals huiduitslag en galbulten. Zeer zelden komt jeuk voor.
  • Slapeloosheid of juist slaperigheid. Zelden ook rusteloosheid.
  • Loopneus, een zere keel, en gezwollen lymfeklieren in de hals of oksel. Zeer zelden ook hoesten.
  • Irritatie van de ogen.
  • Flauwvallen. Meestal gebeurt dit vlak voor, tijdens of na de vaccinatie. Dit komt meestal doordat het zenuwstelsel gevoelig reageert op prikkels van buitenaf. Meld het in elk geval bij een volgende vaccinatie, zodat u de volgende vaccinatie zittend of liggend kunt krijgen.

  Zeer zelden

  • Overgevoeligheid. U merkt dat aan huiduitslag, galbulten of jeuk.
   In zeldzame gevallen ontstaat er koorts, benauwdheid,opgezwollen lippen, tong of gezicht, flauwvallen of een ernstige huidafwijking. Waarschuw dan meteen uw arts. In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dit vaccin. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit vaccin niet opnieuw krijgt.
  • Stuipen, soms met koorts. Waarschuw dan uw arts.
  • Verminderde aanmaak van bloedplaatjes. Hierdoor heeft een hogere kans op een bloeding, zoals een bloedneus.

  Raadpleeg uw arts als u veel last heeft van bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Hoe?
  De arts of verpleegkundige geeft de injectie onder de huid of in de spier van de bovenarm of dijbeen.

  Wanneer?
  Omdat het griepvirus vooral in de winter toeslaat, wordt het influenzavaccin bij voorkeur tussen midden oktober en midden november gegeven. De bescherming treedt binnen 3 weken op.

  Een tweede prik is nodig bij mensen die nog niet eerder een griepprik hebben gehad of die nog nooit de echte griep hebben gehad. Dit is vooral het geval bij jonge kinderen.

  Een tweede prik is ook nodig bij mensen waarbij het afweersysteem onvoldoende werkt om na één prik genoeg afweerstoffen te maken

  Heeft u hoge koorts op het moment van injectie, bijvoorbeeld door een infectie? Stel de vaccinatie dan indien mogelijk uit tot u weer beter bent. De koorts kan namelijk verergeren.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Van dit vaccin zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicjinen bekend.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden.

  Borstvoeding
  U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

 • Handelsinformatie

  Het influenzavaccin is sinds 1953 internationaal op de markt. Het wordt ook wel de griepprik genoemd. De injectie is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Batrevac, Influvac, Inflexal, Itanza en Vaxigrip.

  In de huisartsenpraktijken wordt jaarlijks gebruik gemaakt van het middel Griepvaccin huisarts inentingscampagne.

Laatst gewijzigd op: 19 november 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Inflexal? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen