Capsaïcine crème FNA

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Capsaïcine crème FNA

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Capsaïcine crème FNA
  Capsaïcine crème FNA bevat als werkzaam bestanddeel capsaïcine.

  Capsaïcine verhindert dat pijn- of gevoelsprikkels worden doorgegeven aan de hersenen.

  Op de huid is het te gebruiken bij bepaalde vormen van zenuwpijn, reumatoïde artritis en jeuk.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Regelmatig

  • Warm, stekend, branderig gevoel na aanbrengen. Dit gevoel is normaal en hoort bij de werking van dit product. Het duurt ongeveer twintig minuten. Deze reactie verdwijnt als u dit middel dagelijks drie tot vier keer per dag gebruikt, meestal na één tot twee weken. Soms kan deze bijwerking wel vier weken aanhouden. Warmte versterkt het branderige gevoel. Gebruik dit middel daarom niet voor, tijdens en na een warm bad of douche en voor, tijdens en na het zonnebaden (in de zon, onder de hoogtezon of onder het solarium). Voor het aanbrengen van de pleister wordt meestal van tevoren een crème aangebracht die de huid gevoelloos maakt, bijvoorbeeld lidocaïne crème.
  • Rode, pijnlijke, gezwollen huid. Dit blijft 1-2 uur na aanbrengen bestaan.

  Zelden

  • Overgevoeligheid voor een van de bestanddelen van dit middel op. Dit merkt u aan jeuk en huiduitslag. Stop dan met het gebruik en let erop dat u dit middel niet opnieuw gebruikt. Gebruik dit middel niet als u weet dat u allergisch bent voor Spaanse peper (het 'kruid', maar ook als bestanddeel in bepaalde smeer- en wrijfmiddelen, die bij spierpijn worden gebruikt).

  Zeer zelden

  • Hoesten en niezen. Dit kan optreden wanneer u per ongeluk capsaïcine inademt. Hou de pleister daarom niet te dicht bij uw gezicht.
  • Verhoogde bloeddruk. Als u al een hoge bloeddruk heeft, hou uw bloeddruk dan goed in de gaten.
  • Hartkloppingen of een snellere hartslag. Neem dan contact op met uw arts.
  • Doof of tintelend gevoel in de ledematen, pijn in de ledematen.
 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?

  Pleister
  De pleister wordt altijd onder medisch toezicht aangebracht. Het aanbrengen van de pleister kan pijnlijk zijn. Daarom wordt meestal van tevoren een crème aangebracht die de huid gevoelloos maakt, bijvoorbeeld lidocaïne crème.

  Crème

  • Met de vingertoppen een klein beetje crème op de te behandelen huidgedeelten smeren. Goed inwrijven tot de crème is opgenomen door de huid. U kunt bij het aanbrengen een zogenaamd vingercondoom of een plastic wegwerphandschoen dragen. Vraag hiernaar in de apotheek.
  • Meteen daarna de handen wassen met warm water en zeep, om te voorkomen dat een spoor van de crème op gevoelige huidgedeelten komt, zoals in de ogen of op de lippen. Dit merkt u meteen aan een zeer branderig gevoel. Spoel de ogen onmiddellijk met water als dit mocht gebeuren.
  • Gebruik dit medicijn niet op een beschadigde huid en pas op bij het aanbrengen in de buurt van slijmvliezen, zoals in de mond of op de lippen, in de neus of in de buurt van de ogen. De bestanddelen van het huidmiddel kunnen zeer irriterend zijn.
  • Gebruik dit medicijn niet voor, tijdens en na een warm bad of douche en voor, tijdens en na het zonnebaden (in de zon, onder de hoogtezon of onder het solarium). Warmte versterkt het branderige gevoel.

  Hoe lang?
  Dit middel moet langdurig worden toegepast.

  • Gewrichtspijn: raadpleeg uw arts als de klachten na twee weken nog niet zijn afgenomen.
  • Zenuwpijn: raadpleeg uw arts als de klachten na zes weken nog niet zijn afgenomen.
 • Vergeten

  Pleister: overleg met uw arts.

  Crème: breng deze dan gewoon aan.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit middel in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.

 • Handelsinformatie

  Capsaïcine is een bestanddeel van Spaanse pepers (Capsicum). Het wordt al decennialang gebruikt. Het is op recept verkrijgbaar als pleister onder de merknaam Qutenza en in crème als het merkloze Capsaïcine crème FNA. De crème wordt vaak door apotheken zelf gemaakt.

Laatst gewijzigd op: 24 januari 2012

Herhaalrecept

Gebruikt u Capsaïcine crème FNA? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen